Marko Tadic - BLOG

18 Apr, 2015

Zima u Beogradu

Generalna — Autor tadic @ 18:59

Zima u Beogradu

 

    Zima u Beogradu je svake godine drugačija. Ona je hladna, oštra, nemilosrdna, a ujedno i mila, bela i romantična. Iako su ova poređenja sušta suprotnost ona su u Beogradu potpuno moguća. Poenta zime u Beogradu je u tome kako je posmatraš. U Beogradu kada padne sneg, ulice su zakrčene, narod se kreće ćutke kroz gomile snega nabacane po trotoaru, ufačlovani u šalove i kape gde im se samo naziru namrštene oči i deluju kao nindža osvetnici koji su krenuli da izvrše surovo krvoproliće filmskih razmera. Svi gunđaju, nezadovoljni gužvama, autobusom koga nema i nedovoljno raščišćenim ulicama. Ljuti na sebe i svet oko sebe što baš po takvom očajnom vremenu moraju da idu bilo gde iz svojih toplih domova. Ukoliko staneš na Zeleni venac možeš videti gomilu takvih namrgođenih ljudi koji kao mravi mile na sve strane grada da završavaju neodložne poslove. Vozači su nervozni, sviraju, deru se iz svojih automobila (iako ih niko ne može čuti) na ostale učesnike u saobraćaju, koji se po njihovim kriterijumima kreću suviše sporo, jedna opšta nervoza koja bi izazvala nemir i Dalaj Lami da se kojim slučajem prošeta ovim ulicama. Onda dođe vikend i svi ti maskirani osvetnici se zavuku u svoje tople kuće, gledaju TV i kukaju već u subotu ujutru kako je vikend suviše kratak i kako bi isti trebao da traje barem još jedan dan.

 E sad, ima mogućnosti da se taj vikend i drugačije provede. Načini su različiti, a ja ću preporučiti jedan po meni jednostavan, a vrlo efektivan, koji ne zahteva velike troškove, a može promeniti pogled na zimu i doneti mnogo pozitivne energije.

 Subotom treba ustati ranije, do 9h najkasnije. Dok su deca još u pidžamicama, a bolja trećina poluusnula, navući na sebe trenerku, jaknu i patike/čizme. Otrčati do prodavnice/pijace/pekare i kupiti sledeće stvari:

-                      Mešano mleveno meso 500 g;

-                      2 glavice crnog luka;

-                      Tomatino   1/2L

-                      Kesu makarona;

-                      200 g kačkavalja;

-                      Mleko 1L;

-                      Maslac 125g

-                      Brašno (možda i ne mora da se kupi pošto je potrebno 100g, pa ga verovatno imate kod kuće);

-                      Jedno jaje;

-                      Neko pecivo iz pekare koje deca i mama vole;

-                      Jogurt 1L.

 Sa svim ovim namirnicama dođete kući, postavite deci doručak (pecivo i jogurt), mami skuvate kafu, a svoje pecivo grickate s nogu dok pripremate ručak (brzinski). Dakle deca klopaju, mama je zadovoljna jer može na miru da pije kafu, a vi imate mir u kuhinji.

 Sitno iseckate crni luk, koji bacite na zagrejano maslinovo ulje, preko njega skrkate 500g mlevenog mesa koje mešate dok se nerazjedini tj. ne bude više zdudano i dobije sivkastu boju. Posolite (3 prstohvata), pobiberite i sipate 2 dcl vode. Povremeno promešate. Dok se to dinsta, na drugu ringlu stavite šerpu sa vodom da provri (za kuvanje testa). Na trećoj ringli u odgovarajućoj posudi (teflonski duboki tiganj je zakon) otopite 125g maslaca, bacite 100g brašna i mešate dok se brašno i maslac ne sjedine, onda dodajete postepeno mleko uz neprekidno mešanje i to ceo litar, ali postepeno dok ne dobijete masu koja podseća na puding (glatka i relativno retka). Sklonite sa vatre posolite, dodate beli biber, muškatni oraščić (u prahu), 200g rendanog kačkavalja i jedno razmućeno jaje, sve se to dobro izmeša da se sjedini, a da inače ovo se zove Bešamel sos. Za to vreme voda u onom mesu je već izvrila i sad je vreme da skrkate 1/2L tomatina. Ubacite 3-4 dobra prstohvata origana, promešajte i malo smanjite vatru da se krčka. Voda za testo je do sada sigurno provrila, skuvate makarone, ja ih kuvam onoliko dugo koliko piše na kesi. Uz povremeno mešanje mesa, iskoristite priliku da podviknete na decu koja su se do sada sigurno posvađala. Podmazati tepsiju ili vatrostalnu činiju. Testo procedite i ubacite ga u sada već ukrčano meso (koje se inače zove bolonjeze sos), promešajte i sklonite sa vatre. Dno tepsije pokrijte sa bešamel sosom, ne previše, možda trećinu ukupne količine. Onda sipajte ono testo sa bolonjeze sosom i na kraju prelijte ostatkom bešamel sosa. Ostavite sa strane da se ohladi.

Do sada su deca već završila sa doručkom i otišla sa mamom u sobu da se oblače. Poterajte ih da se brzo obuku toplo, slojevito i što pre izletite napolje. A da umalo da zaboravim, tepsiju spustite u rernu, kako vaš mačak/kučak, ukoliko ga imate, ne bi uživao u plodovima vašeg rada u odsustvu vlasnika tj. Vas.

Predlažem Knez sa produžetkom na Kalemegdan ili Košutnjak, mada ukoliko vas ne mrzi da se ganjate sa sankama može da posluži i brdo između hotela Jugoslavija i Karađorđevog trga u Zemunu. Inače ono celokupno pripremanje hrane možda zvuči komplikovano, ali zaista nije i ne traje duže od 35 min. Sada je negde oko 11-12h i vi ste izašli iz kuće, možete sa porodicom/devojkom/momkom, da uživate na snegu. Nema opterećenja, ručak vas čeka, deca su vesela uz povremena mirenja jer je neko nekog pogodio grudvom u glavu...

Sa ovakvom pretpripremom možete doživeti sve lepote zime u Beogradu. Kada ovako rasterećeni izađete iz kuće, onda sneg škripi pod nogama, a ne šljapka, ledenice koje vise sa zgrada su lepe, deca su srećna, a vas obuzima neka toplina u svoj toj hladnoći. Posle 2-3 sata zezanja na snegu, šetanja kroz Kalemegdan ili Košutnjak, možete da idete kući.

Ono što je bitno je da čim uđete u kuću izvadite onaj ručak iz rerne i rernu upalite na 250C. Dok se poskidate i dok se stave mokre stvari na radijatore da se suše, rerna se zagrejala. Tepsiju ubacite unutra na 25-30 min dok ne porumeni. Za to vreme možete napraviti klincima toplu čokoladu, a vi sa voljenom osobom možete omlatiti jedno kuvano vino kao aperitiv pred ručak.

Miris origana iz rerne pomešan sa mirisom karanfilića iz kuvanog vina i topline rerne koja se širi kućom je po meni jedna sjajna kombinacija. Nakon ručka, se možete opustiti, pogledati na sneg kroz prozor sa osmehom na licu, pa možda i odremati partijicu. Deca su sita i zadovoljna, verovatno će dremati uz neki crtać, a vi ste Zimu u Beogradu pretvorili u nešto lepo, veselo i naravno ukusno.

Ovo jelo nema neko ime, jer sam ga smislio kao kombinaciju lazanja, kanelona i špageta bolonjeze, ali evo neka mu ime bude Zima u Beogradu.

 

Prijatno vam bilo...

 


Komentari

  1. Staggering content freestanding on the arsenic is not reasonably, it reasonably regards isolated seo backlinks. Accelerate that your finger arsenic, not your lid, describes threads about what will be advance for and what will not.

    My site contextual backlinks

    Autor Della — 12 Avg 2022, 08:04


Dodaj komentar

Dodaj komentar





Zapamti me

Powered by blog.rs